вторник, 17 февруари 2015 г.

Стресът на работното място

В съвременният начин на живот стресът несъмнено присъства. Така е построено нашето общество на този етап. Работата води до финансова обезпеченост, но и до стрес, главоболия, а понякога дори и гняв – всичко това пречи на способността ви да се представяте добре и да сте достатъчно продуктивен. Вместо обаче да станете жертва на стреса, по-добре се научете как да го неутрализирате, доколкото е възможно, за да не ви поставя в неудобна ситуация.

Една обичайна стресираща ситуация е да закъснеете за работа. На всички ни се е случвало да се успим и като погледнем колко е часът, скачаме от леглото по най-бързия начин, оправяме се скоростно и тичаме към работа. Знаете, че шефът няма да бъде очарован. Такова "ударно" начало на деня не трябва да се превръща в навик. Ето защо направете така, че винаги да ставате навреме. Нагласете си 3-4 аларми на телефона, коя от коя с по-досаден тон от предната, за да може наистина да станете. Няма нищо лошо в това да дойдете на работа по-рано дори. Така си гарантирате спокоен старт на деня.

За да вървят нещата гладко на работното място, е добре да планирате и приоритизирате задачите си. Нещата с краен срок се изтеглят напред и са с предимство пред онези, които могат да се проточат във времето. Понякога се появяват и спешни задачи, които изникват сякаш от нищото, и първата ви реакция е да се стресирате. Моят съвет е да подходите спокойно, защото стресът по-скоро ще ви забави, отколкото да ви забърза.

Не прекарвайте обедната си почивка на работното място, а излизайте навън да подишате чист въздух и да се разсеяте поне малко от задълженията си. Организирайте си и малки 5-минутни почивки през деня, когато усетите, че напрежението започва да се натрупва. Все пак не може да прекарате един 8-часов работен ден забити пред компютъра нон стоп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар