вторник, 31 март 2015 г.

Кои са четирите азиатски дракона?

Чували ли сте за четирите азиатски дракона и знаете ли за какво се използва този израз? Ако не сте, то днес е щастливия ви ден, защото ще разберете какво се крие зад това мистично понятие. Става въпрос за добре развитите икономики в Азия в лицето на Сингапур, Хонг Конг, Тайван и Южна Корея. Някои ги наричат и четирите тигъра. Те се отличават от останалите страни в региона с бързата си индустриализация между 60-те и 90-те години на 20 век. Сега те вече са напреднали икономически, изнасят за други страни и имат редица конкурентни предимства. Хонг Конг и Сингапур са финансови центрове, а в Южна Корея и Тайван има бум на развитието на информационните технологии.

Официалното име на Тайван е всъщност Република Китай, но това не е онзи Китай, за който си мислите – неговото име е Китайска народна република. С това уточнение преминаваме нататък. Капиталистически Тайван има процъфтяваща икономика, а столицата, Тайпе, е икономически и културен център на страната, която, ако не знаете, се намира на остров. Колелото, задвижващо икономиката, е технологичната индустрия. В културно отношение в страната може да се усети китайско, японско и западно влияние, като китайското е най-силно изразено, въпреки че Тайван се опитва да излезе от сянката на Китайската народна република.

Бързият растеж на икономиката на Южна Корея се счита за чудо, имайки предвид малката й територия и оскъдните природни ресурси. Страната успява да напредне, насърчавайки износа. Понякога северната й съседка подкопава кредитния й рейтинг, но с малко помощ от МВФ нещата се нормализират. Преди Втората световна двете Кореи са били една държава с общи културни традиции. Сега Южна Корея върви към икономически прогрес, а хората живеят в големите градове като столицата – Сеул. За технологичното развитие допринасят компании като Samsung и LG, които са позиционирани именно тук.

На върха на Малайския полуостров е разположен градът-държава Сингапур. Свободна пазарна икономика, бърза урбанизация и липса на корупция са три понятия, които важат с пълна сила тук. Има недостиг на земя и вода, поради което те се считат за изключително ценен ресурс. Сингапур всъщност се намира на остров и подари липсата на място, сградите са високи. Името на държавата означава "лъвски град", а първия официален език е английски, другите три са китайски, тамилски и малайски.

Хонг Конг е добре известен с ниските данъци и свободната търговия. Той е административен район в Китай със специален статут, има собствена валута и се счита, че има най-свободната икономика в света. Хонг Конг има и излаз на море, съответно, и пристанище, което играе важна роля в търговско отношение. Той е с отделна политическа система, което го прави сравнително автономен регион. Високи небостъргачи се издигат тук отново защото има недостиг на пространство, но пък инфраструктурата е модерна и добре развита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар