петък, 24 септември 2021 г.

И сърцето си има ден

Сърце – дума с толкова много любов. Всички знаем, че това е движещият орган в нашето тяло, който изпомпва кръвта ни. В поетичните произведения е свърза с най-невероятното чувство, което може да изпитаме – любовта. Затова и често казваме, че всяко заболяване, е в следствие на някакво душевно терзание. А знаем ли как да опазим сърцето си наистина, за да е здраво то и целият ни организъм?

Сега няма да развивам философски теми за емоционална зрялост. Ще се опитам в следващите редове да ви дам малко повече информация относно превенцията за здравето на най-важния ни орган. Защото здравото сърце означава пълноценен живот. 

Започвам от редовното измерване на кръвното налягане. То е важно не само за хора със заболявания и след средната възраст, но и за по-малките. Обикновено честите промени в границите са знак за наличие на някакъв проблем. Все пак е изходна точка, от която може да се изходи. А като още един жокер, ви казвам, че и много от по-новите апарати имат технологии, проследяващи различни аритмии и дори прединсултни състояния.

Сърцето ни е свързано и с правилната диета. Приемът трябва да е на разнородна храна, без ограничения. Но менюто не бива да изобилства от захар, която в комбинация със стрес, да доведе до предиабетно състояние. Не бива и солата, и храните с натрий да изобилстват, за да не се повиши кръвното налягане. Зелените храни и домашно приготвени гозби са златната среда.

Движението е фактор, помагащ не само на сърцето, но и на всички други органи. Средно на ден трябва да изминаваме от 8 до 10 хил. крачки. Наличието на телефон или часовник, който да ги отброява, е иновация, помагаща да следим здравето си. Така ако много изоставаме от нормата, може да намерим още време за движение.

Трябва да чуваме сърцето си не само на неговия Световен ден – 29 септември, но и всеки друг ден. Бъдете отговорни към себе си и чуйте най-прекрасното туп-туп!

Няма коментари:

Публикуване на коментар