петък, 5 април 2013 г.

R.I.P Gangnam Style, welcome Harlem Shake!

Със скръб съобщаваме, че Gangnam Style отстъпи по популярност и увличане на публиката пред  Harlem Shake. Може би сте гледали масовите видеа, в които задължително има гол мъж някъде измежду тълпата, някой е с маска на животно, хореогрфията заема висоти, достойни за Мулен Руж, и обезателно всеки клати телесната си маса като за последно. Ако не сте, сверете си часовника или слезте от луната.
Цял свят лудна по Харлем Шейка, като в Youtube откриваме предожения от самия отбор на Бербатов "Фулъм". Шапка свалям на Митко като футболист, ама хич го няма в танците и творчеството. Футболни отбори, офиси на големи компании, университети и училища, от 15 до 75-годишни се включиха в заснемането на видеа към въпросното парче.
В България учителят по английски Христо Данев от езикова гимназия в Пловдив се опита да докаже, че българите наистина сме отворени, толерантни, с модерно мислене и бла-бла, както твърдим и тръбим по света и у нас, ама не му се получи. Т.е., да, клипчето стана готино, но последва уволнение, защото в него имало "сексуални сцени" и "ученици, които пушат". Ами те така или иначе си пушат и цигарите са им най-малкият проблем като цяло.
Та мисълта ми беше друга: какво мотивира хората да се правят на палячовци в най-добрия смисъл на думата, защото, както знаете, аз съм твърдо за всичко, което ни сплотява и прави по-щастливи, следователно по-добри? Дали трите дни слава в интернет? Или желанието да следваш модата? А може би стремежът към разчупване на стереотипите, защото последното нещо, което си представяте, че се прави в офис, е полугол и луд танц?
Аз лично си обяснявам манията по подскачащия кореец и последвалата шейк вълна така: на света му писна от глупави пози и напудрени лица, които са "звезди". Публиката иска сама да си свети и да се забавлява, не са й нужни други небесни тела.
Хубав и шантав ден от мен (пък ако е и под звуците на Харлем Шейк, качете видеото, моля! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар