сряда, 16 септември 2015 г.

Отвъд Питагоровата теорема и дълбокия замисъл на хлебозавод Елиаз

Едно съм запомнил от часовете по геометрия – незаменимата и изключително важна Питагорова теорема. И на сън да ме бутнат, веднага мога да я цитирам: А на квадрат плюс В на квадрат е равно на С на квадрат, където А и В са катетите, а С е хипотенузата в правоъгълния триъгълник. J Колко задачи съм решил с нейна помощ, не е истина. Освен виден математик обаче, Питагор е бил и проницателен философ с редица последователи.

Днес съм избрал да ви въведа в учението му, за да видите какво се крие отвъд познатото за него. Питагоризмът е мистична философия, фокусирана върху навлизане в света на митологичното и освобождаване от антропософското. И тъй като Питагор е математик по природа, при него числото е градивната единица, с която се описва Космичността. Малко по-нататък ще ви споделя за хлебозавод Елиаз и връзката му с вселенското, за да не се чудите каква е ролята му в тази статия.

В питагоровата школа учениците минавали през 4 степени на просвещение за откриване на тяхното вътрешно познание. Първата степен била подготвителна, отнемала между 2 и 5 години и се базирала на обет за мълчание. Ако бил способен да мълчи толкова дълго, само тогава ученикът имал заслужено място в школата. Част от обучението било и подлагането на унижения, за да се види дали те събуждат гняв. Тук се изхождало от презумпцията, че този с духовно величие никога не може да бъде унижен.

Вторият стадии е свързан с пречистването. Човекът трябвало да се отдаде на мисли, да си направи равносметка, да достигне до вътрешно знание и одухотворено виждане. Питагор започвал да открива пред учениците си знанията за скрития  вътрешен свят и тайни за битието на сътворението и числата. Канил ги в дома си, за да ги посвети в тези тайнства.

Третата степен се наричала проповед за съвършенство. Питагор ги посвещавал в тайните на огъня, слънцето, електричеството. Накрая учениците трябвало с висшия си разум и пробуден ум да стигнат до познание, което да ги направи свободни. Те трябвало да се отучат да виждат с очите, а да гледат с вътрешния си разум.

Четвъртата фаза била на самосъзерцанието. Тук учениците виждат света чрез висшето си прозрение и интуицията, въведени са в Космичността. Те приемат истината на познанието не само като учение, а вече като част от живота им.

Когато учениците на Питагор опознавали себе си и Вселената и когато трябвало да пречистят ума си, за да стигнат до прозрение, те се хранели само с вода, хляб и маслини. За тях храната имала своя принос към отваряне на интуицията и на тайнствата на истината. Тук идва място за мотото на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне, че храната е вибрация и светлина, защото тя може да ти отвори пътя към познанието, към висшия разум, който спи вътре в теб. Ето какъв бил смисълът зад тези думи на хлебозавод Елиаз – чак сега ми стана ясно.

Добре е човек да познава в цялост вътрешното си Аз и да го изведе от мислите на материализма. Както се оказва, съдейки по споменатото мото, фирма Елиаз - хлебозавод Горубляне има познания в тази област. Дали питагоровото учение е послужило за пример на хлебозавод Елиаз, мога само да гадая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар