сряда, 13 януари 2016 г.

Искате ли да отгледате интелигентен човек?

Някои родители отрано мислят за бъдещето на детето си, мечтаейки си то да достигне до висини, до които те не са могли някога. Често сме свидетели как амбициите да родителите се прехвърлят върху децата им и в това няма нищо лошо, стига да не отиват до един краен предел, при който детето се чувства длъжно и притиснато да отговори на очакванията им. Няма съмнение обаче, че всеки родител иска най-доброто за своето дете.

Любовта към четенето трябва да ти идва отвътре. Според списание "Forbes" много успели хора обичат да четат за удоволствие. Затова и детето трябва да се насърчава да чете и то не само задължителната за училище литература, а и допълнителни книги, които да развият общия му мироглед.

Онзи ден чух двама младежи на видима възраст около 15 години да нищят световни политически проблеми и бяха доста добре информирани, изказваха и адекватния мнения по въпроса. Щом на тази възраст се интересуват от такива неща, представете си докъде ще стигнат по-нататък. Някак си възвърнах вярата в днешната младеж.

Ако видите, че детето ви има заложби в някоя област, насърчете го да ги развива и го подкрепяйте по пътя. Ако пък иска да се занимава с няколко неща допълнително, извън училище, не му ги отказвайте. Накрая то само ще прецени кое му върви и кое иска да продължи да практикува. От всяко един извънкласно занимание ще има полза, защото малко или много ще допринесе за цялостното развитие на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар