четвъртък, 23 октомври 2014 г.

История за съвременния свят



Живеем в забиващ свят... поне на мен ми се струва, че е такъв понякога.

Пускам си радиото, а по станцията въртят едни и същи песни. Пускам си произволен плейлист в youtube, а там също се повтарят песните от радиото. Пускам телевизора и виждам филми, които вече съм гледал, и предавания, чиито край мога да предвидя.

Сигурен съм, че има причина това да е така. Все пак медиите все повече се превръщат в средство за развлечение, а не толкова за информиране и "събуждане" на мозъка ни. Дори научно-популярните предавания приличат на развлекателно шоу в някои аспекти. Правят продукциите си лесни за възприемане, за да са по-масови и да се преборят с конкурентните компании. Песните също се пишат със забиващи мелодии и лесни за възприемане текстове. Целият свят ни се предоставя в улеснена за възприемане форма, която ни прави по-мързеливи и чакащи все повече неща да ни се спуснат отгоре.

Не смятам, че това е частен проблем, той е обществен. Сам за себе си човек няма големи възможности за действие. Можем да проумеем истината и да се опитваме да променим ежедневието си. Програмите на телевизиите обаче ще си останат същите и ще облъчват все повече хора със съдържанието си. Можем да отделяме повече време за четене, но забелязвате ли, че и книгите са тръгнали по пътя на опростеното съдържание?



За последните стотина години човечеството се сдоби с телевизия, електричеството се превърна в задължителен за съществуването ни фактор. Движението ни се ограничи, а да имаш личен  автомобил се превърна е задължителен елемент за съвременното ти съществуване. Да споменавам ли Интернет и цялата глобализация и дигитализация? Понякога се чудя: Бяхме ли готови за тази гигантски крачки, които се направиха и продължават да се правят?

Няма коментари:

Публикуване на коментар