вторник, 7 октомври 2014 г.

Фентъзито не е за всеки

Знаете ли кои книги са част от т.нар. фентъзи жанр? Предполагам, че да. Всеки уважаващ себе си човек е чувал за Джон Толкин и "Властелинът на пръстените", за книгите на Тери Пратчетет и неговите истории от Света на Диска или за нашумялата през последните години поредица на Джордж Мартин "Песен за огън и лед" (с първа част "Игра на тронове").

Искам да ви кажа обаче, че фентъзито определено не е жанр за всеки. То е специфично и макар да има верните си фенове, не допада на всеки читател. Според мен, за да усетиш реално "магията" на този тип книги, трябва да вярваш в магия или поне да си склонен да я приемеш за нещо, чието съществуване е възможно. Трябва да умееш да настройваш сетивата си на такава вълна, че да се потапяш в историята и да вярваш в нея, а не да се питаш на ум "Това пък как му е хрумнало на автора, невъзможно е да се направи".

Фентъзитата имат всичко в себе си, наистина всичко. Залагат на приключенията и фантазията, но историите им са пълни също с човешки истории, любов, семейство, показва се кръговрата на живота, водят се войни от различен характер, изопачват се характери и главният герой (почти) винаги тръгва на непознато пътешествие и т.н.

Книгите с фантастични елементи имат потенциала да бъдат харесвани от много хора, но няма как да бъдат одобрявани и препоръчвани от читатели с ограничени съзнания. Надявам се вие да не сте такива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар